Rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeiderswoningen

Beschrijving

Hoekcomplex van de Zuidmoersstraat met de Visstraat, volgens het kadasterarchief opgetrokken in verschillende fasen tussen 1901 (Zuidmoerstraat 40-48); 1909 (Zuidmoerstraat 50-54) en 1912 (Zuidmoerstraat 56, en de vier arbeidershuizen Visstraat 39-45). Beeldbepalende rij arbeidershuizen in eenheidsbebouwing van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak. Gecementeerde parementen, horizontaal gemarkeerd door een puilijst, kordon en aflijnende daklijst onder de houten kroonlijst. Licht getoogde vlak omlijste deuren en vensters op arduinen dorpels; deels behouden schrijnwerk. Bredere benedenvensters. Bij nummer 56 werden deur en venster verbouwd tot een typische houten winkelpui voor een buurtwinkel.

Aanvullende informatie

Van het hoekcomplex (Zuidmoerstraat nummers 40-56 en Visstraat nummers 39-45) werden de woningen Visstraat 39-45 en Zuidmoerstraat 50-56 gesloopt. Van de resterende woningen is de ensemblewaarde verloren gegaan, onder andere door de wijziging van de parementen en muuropeningen van Zuidmoerstraat nummers 44-48.

• Informatie sloop verkregen van de gemeente (19 mei 2014).
Auteurs: Jacobs, Els

In 1981 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen.