Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Voormalige rijkswachtkazerne die een bureel en acht woningen omvat. Deed tot 1976 dienst als rijkswachtkazerne. Gebouwen opgetrokken in 1939, naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem), in opdracht van J. Verstraete, die ze verhuurde aan het Ministerie van Openbare Werken en van Wederopbouw.

Eenheidsbebouwing van acht enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema; twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); vernieuwde kroonlijst. Strakke bakstenen lijstgevels, horizontaal geaccentueerd door betonnen lateien en voegwerk. Rechthoekige vensters; deels bewaard schrijnwerk. Inspringend portaal met onder meer één afgeronde hoek en zijlicht.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 69/ 1939.
  • CECLERCQ E., Honderd jaar Rijkswachtbrigade, Izegem, in Ten Mandere, nr. 77, 1987, p. 5-76 .