Brouwershuis Vandoorne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis Vandoorne

Beschrijving

Vrijstaand brouwershuis Vandoorne uit het vierde kwart van de 19de eeuw; tijdens de Eerste Wereldoorlog Ortskommandatur. Voortuin afgezoomd met ijzeren hek tussen gietijzeren zuiltjes die ook het poorthek flankeren; Corinthische zuilen van gietijzer bij de toegang tot voormalige brouwerij. Rechts, gedeeltelijk behouden magazijn onder sheddak; overige achterliggende brouwerijgebouwen gesloopt.

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd tentdak (leien/pannen) met twee dakkapellen en sierlijke bliksemafleider, vernieuwde kroonlijst. Rode baksteenbouw verfraaid met arduin o.m. voor plint en deuromlijsting. Bordestrap en betraliede en uitgewerkte vleugeldeur met art-nouveauglas-in-lood, gevat in getoogde deuromlijsting. Heden rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. In rechter zijgevel rondbogig venster van het trappenhuis en luik naar de kelder.

Interieur. Kelder met troggewelven. Overgang van inkom- naar traphal gevormd door pilasters met Corinthische kapitelen. Bordestrap rechter zijmuur. Op begane grond zit- en eetkamer in neoclassicistische stijl, zie lambrisering, paneeldeuren, uitgewerkte plafondrozetten, metalen haardplaat. Zitkamer voorheen blauw geschilderd en reliëfs met goud opgehoogd. Op tweede bouwlaag deuren met glas in lood, onder meer merkwaardige art-nouveauvleugeldeur.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol