Meubelwinkel en atelier Pareit

Beschrijving

Voormalige meubelwinkel met aanpalend atelier van de firma "Pareit", gesticht door E. Pareit in 1920. In 1940 oprichting van machinale meubelmakerij. Art-decoparement uit de jaren 1930, doch vermoedelijk oudere kern, zie afgeronde hoek op achtergevel. Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Gevelbehandeling getypeerd door afwisselend materiaal- en kleurgebruik, met name gele baksteen; verzorgd voegwerk, zijnde rode stootvoegen en groene lintvoegen, grijze, rode en groene granito; begane grond heden bekleed met breuksteen. De doorgetrokken gevel is driehoekig afgelijnd. Deurtravee gemarkeerd door balkon met deurvenster; erboven centrale liseen bekroond met haakse schijf; opschrift "meubels" in tijdsgebonden belettering van zwarte tegels. Links behouden vlaggenmast. Rechthoekige muuropeningen, deels behouden houtwerk. Op begane grond toonzalen waarachter trap met volle leuning. Achterin gelegen woonvertrekken met granitovloeren; eetplaats/keuken verfraaid met houten art-decolambrisering.

• Stedelijk Archief Izegem, Emelgem Hinderlijke Bedrijven, Pareit.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol