Klooster, school en kapel

Beschrijving

Klooster, school en kapel gewijd aan Sint-Antonius-Abt. Speldenwerkschool en kapel in 1869 gebouwd, ingewijd in 1870, kapel gedateerd 1870. Hulpkerk met campanile ingewijd in 1960.

Kapel, oorspronkelijk één travee met puntgevel, op elkaar gestelde steunberen op de hoeken en spitsboogdeur bekroond door oculus. Driezijdige sluiting. Wit beschilderd en bepleisterd interieur, grijze plint. Spitstongewelf met gemarkeerde kruisrib; straalribgewelf voor de apsis. Beelden van Sint-Antonius van Padua, Sint-Antonius-Abt en Heilige Jacobus. Later is de kapel uitgebouwd tot klooster met ontdubbeling van de kapelgevel tot quasi symmetrische gevel van twee traveeën, zie bouwnaad; vier traveeën op de rechter zijgevel voorzien van rechthoekige vensters met rolluikkasten.

Ten westen, de hulpkerk met betonnen campanile. Ten zuiden lagere school, met recente cementering en aangepaste muuropeningen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol