Borstelfabriek en burgerhuis

Beschrijving

Fabriek van de familie Defoort, heden genaamd "Artilux", gesticht in 1875. Oorspronkelijk borstelfabriek. In 1937 productie van kleine meubelen en fantasieartikelen, die uiteindelijk de borstelfabricatie vervangt; heden horlogekasten. Erfoprit, achteraan op het erf voorheen houten droogloods. Aan "boomplein", dit is stapelplaats voor hout, resterende rails om hout naar zagerij te brengen. Het oudste gebouw is de voormalige zagerij met ingebouwde, deels behouden ronde schoorsteen. Sheddaken met houten gebint opgevangen door ijzeren colonnetten. Ter hoogte van vroegere machinekamer troggewelf. Kelders voor borstelharen. Gebouw liep voorheen door tot de straatkant, verwoesting door brandbommen van de Tweede Wereldoorlog. Uitbreiding naar naastgelegen perceel dateert van vóór 1924, dit gedeelte omvat een vierkante schoorsteen.

Nummer 61, woonhuis van stichter E. Defoort, rechts ervan, nummer 63, woonhuis van zijn zoon.

• Dit is West-Vlaanderen, p. 408.