Eenheidsbebouwing arbeiderscité De Tien Geboden

Beschrijving

Zogenaamd "De tien geboden". Eenheidsbebouwing van tien arbeidershuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw van de firma Dekeirsschieter (machineconstructeur, zie Prinsessenstraat). Enkelhuizen in repeterend schema; twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Donkerrode baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint, dito doorgetrokken rollagen en lekdrempels. Aantal treden aangepast aan de straathelling. Steekbogige muuropeningen, onder meer blinde boven de deur; nummer 37 met beluikt benedenvenster waarboven Marianisje. Deels behouden houtwerk.

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 256.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol