Schoenenfabriek La main d'art d'Iseghem

Beschrijving

Eclectisch gebouwencomplex van de voormalige schoenenfabriek "La main d'art d'Iseghem" van G. Bourgeois-Wyckhuyse alvast opklimmend tot 1932 en in werking tot 1953. Gevel woonhuis nummer 194 en magazijn gerenoveerd in 1999. Gele baksteenbouw verfraaid met arduin voor onder meer sokkel, lekdrempels en muurbanden.

Nummer 192, onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; horizontaal afgelijnd door middel van vernieuwde gootlijst op consoles.

Nummer 194, onderkelderd herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien/pannen mansardedak. Vensterrisaliet benadrukt door middel van vernieuwde driezijdige erker en topgevel met vernieuwd parement waarbij het oorspronkelijke deurvenster met balkon verdwenen is (1999), deurtravee verfraaid door middel van arduinen balkon met smeedijzeren hek.

Interieur volgens enkelhuisplattegrond. Voorhal en traphal in neorococostijl verbonden door vleugeldeur met gezandstraald glas met schelpmotief; rondbogige spiegels; consoletafel van groene marmer op smeedijzeren sokkel, vloer van groene en witte marmer in dambordpatroon; eiken bordestrap met uitgewerkte trappaal en balustrade, houten lambrisering. Ter hoogte van het bordes, glas-in-loodvenster. Rechts enfilade van salon met gecanneleerde pilasters onder Ionische kapitelen, neo-Vlaamse-renaissance eetkamer met marmeren schouwmantel en uitgewerkte lambrisering, veranda met zenitale verlichting.

Poortgebouw, in de jaren 1940 verhoogd met tweede bouwlaag op bovenverdieping voorzien van drielicht en trapgevel; initialen "B" en "W". Boogveld oorspronkelijk voorzien van opschrift.

Nummer 196, bureelgebouw van twee en een halve bouwlaag, en drie traveeën onder geknikt, pannen schilddak, oorspronkelijk twee dakkapellen. Geel geschilderde cementering met imitatie baksteen, verfraaid met simili-natuursteen voor onder meer plint en muurbanden. Twee rechter traveeën oorspronkelijk voorzien van vensters, nu ingewerkte poort. Steekbogige muuropeningen met diefijzers, bovenverdieping blind. Achterliggende werkplaatsen onder sheddaken, op ijzeren steunen, onder meer één zuil, en lisenen; heden petanque-terrein en ingevoegde zolderingen.

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 254.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol