Woonhuis en schoenfabriek Chaussures de luxe - Cyr. Naessens-Sabbe

Beschrijving

Woonhuis en voormalige schoenfabriek, "Chaussures de luxe - Cyr. Naessens-Sabbe", zie opschrift poorttravee, met merknaam "Le Flambo", van 1920, opgevolgd door schoenen "Mistiaen" (1955-1962), en de uit Izegem afkomstige drukkerij "Vandoorne-Denys" (1963-199?). Onderkelderd woonhuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), poorttravee van één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) en schilddak. Geel geglazuurde baksteen, gesigneerd G. De Caigny (Emelgem); arduinen sokkel en witgeschilderde natuursteen voor onder meer hoekketting en waterlijsten. Vensterrisaliet opgevat als een halsgevel op voluten; centrale driezijdige erker bekroond met Frans balkon. Brede deurtravee met vleugeldeur, bovenlicht met figuratief glas in lood. Poorttravee opgenomen in gelijkaardige topgevel. Achtergevel van woonhuis voorzien van vensters met rolluikkast; afgeronde noordoostelijke hoek.

Binnenhuis met typerende enkelhuisplattegrond. Traphal met cementtegelvloer, gestucte lambrisering en marmerschildering, gecanneleerde Corinthische pilasters leiden naar steektrap parallel aan de rechter zijmuur. Enfilade van zitplaats en eetplaats verbonden door korfboog, uitgewerkt parket, neoclassicistische plafondrozetten, en marmeren art-decoschouwmantel; beglaasde vleugeldeur (in oorsprong met glas in lood) naar living met zenitale verlichting en aan koerzijde breed, overluifeld venster met rolluikkast.

Achterliggende fabriek met onderkelderd bureelgebouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat) waarachter zes parallelle sheddaken op ijzeren I-balken en kolommen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol