D'oude hoeve 1778

Beschrijving

Zogenaamd "d'oude hoeve 1778" volgens smeedijzeren naambord, naar jaartal in een afgebroken schuur. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met U-vormige opstelling en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo zelfde opstelling als heden voor volume van woonhuis en schuur.

Losse, lage bakstenen 19de-eeuwse bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom een begrint erf. Erftoegang ten westen via korte landweg.

Ten oosten, sterk verbouwd, witgeschilderd boerenhuis van acht traveeën (nok parallel aan de straat). Ten noorden, kleine stalling (nok loodrecht op het boerenhuis), overgroeid door klimop. Getoogde deuren en rondbogige laadluiken in de geveltoppen. Ten westen, volledig ingebouwde dwarsschuur (nok parallel aan het boerenhuis) met in de linker zijgevel lichtgleuven. Ten zuidwesten, van het erf verwijderd en aan de straat gelegen, cichorei-ast van twee bouwlagen (nok parallel aan de straat). Getoogde en rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol