Brouwerij Sint-Jozef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Sint-Jozef

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Sint-Jozef" van de familie Bevernagie, gesticht vóór 1888, gestopt in 1980. Rechts, onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, lijstgevel met vernieuwd parement. Links aanpalend bedrijfsgebouw, gekenmerkt door houten luiken, 19de-eeuws houtwerk, de openingen op de begane grond zijn dichtgemetseld. Het pand kon niet bezocht worden.

• HAEGHEBAERT L., 200 jaar Brouwersleven in Lichtervelde, 9. Brouwerij Sint-Jozef, Lichtervelde, 1986.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De woning op nummer 11 vormt een herkenbaar ensemble met de eind-19de-eeuwse brouwerijgebouwen. In kern klimt het huis ook op tot eind 19de eeuw en het deed dienst als brouwerswoning van de familie Bevernagie. Het parement van de voorgevel werd waarschijnlijk tijdens het interbellum of jaren 1940-50 vernieuwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis bezet door Duitse militairen. Later deed het pand dienst als conciërgewoning, zodat de brouwerij ten allen tijde toegankelijk was voor de administratie Douane en Accijnzen.

Auteurs: Jacobs, Els