Brouwerij Sint-Antonius

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Sint-Antonius" van de familie Denolf, ontstaan circa 1875 in de Neerstraat, en in de jaren 1880 verhuisd naar de Hoogstraat. Tot 1935 in werking, waarna het tot 1973 functioneerde als bierdepot.

Aan de Hoogstraat, brouwerswoning met voormalige brouwerijgebouwen, achterin de tuin, aan de Boomgaardstraat nummer 9.

Onderkelderde brouwerswoning van zeven/zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met links inspringende partij met dienstingang. Gecementeerde lijstgevel met imitatiebanden en schijnvoegen. Horizontale geleding door middel van doorgetrokken lekdrempels en waterlijst van de bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting met oren en neuten. T-vensters met kleine roedeverdeling, nieuwe persiennes op de begane grond. Rechthoekige paneeldeuren deels beglaasd en met art-nouveaugetint hekwerk; leeuwenkop boven de hoofdingang.

Brouwerij met lagerkelders en ast, ronde schoorsteen. Lagerkelders van verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok loodrechtop de straat). In topgevel Marianisje van gesinterde baksteen.

• HAEGHEBAERT L., 200 jaar brouwersleven in Lichtervelde, nr. 4. Brouwerij Sint-Antonius, Lichtervelde, 1986.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol