Brouwershuis en brouwerij

Beschrijving

Brouwershuis met neoclassicistische inslag uit de tweede helft van de 19de eeuw, links ervan voormalige brouwerij opgericht in 1865. Vanaf 1880 brouwerij zogenaamd "De Hoop" van familie Labens, die er "La Blonde des Flandres" brouwde. Aan de straatzijde voorheen herberg het "Iepershoekje". Tot 1970 zetelfabriek, waarbij wijzigingen aan gebouw. In 1997 brand, pand heden opgekocht door Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel" voor project van sociale woningbouw.

Ommuurde voortuin met schuin geplaatst, onderkelderd dubbelhuis met centraal risaliet van vier traveeën onder leien mansardedak (nok parallel aan de straat); houten kroonlijst op consoles. Hoofdvolume geflankeerd door twee aanbouwen van heden één travee onder plat dak. Bepleisterde lijstgevel op breukstenen plint, horizontaal gemarkeerd door waterlijsten en doorgetrokken lekdrempels. Linker travee met driezijdige bow window bekroond met balusterbalkon. Rechthoekige muuropeningen. Hal voorzien van muurschilderingen van A. Goddyn van 1892, met naar verluidt Lichterveldse landschappen. Olmen slingertrap zonder binnenboom met decoratief bewerkte trappaal en leuning. Eetkamer met neoclassicistisch getint stucwerk in de eetkamer. Tuin met oude bomen, onder meer treurbeuk.

• HAEGHEBAERT L., Herkent U ze nog ?, in Tiende Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1994, p. 67.
  • HAEGHEBAERT L., 200 jaar brouwersleven in Lichtervelde, nr. 5 Brouwerij De Hoop.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 29.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol