Klooster der zusters paulinen en school

Klooster der zusters paulinen met links vrije basisschool en rechts middenschool.

Circa 1834: vestiging van klooster. 1843: bouw van zogenaamd Franse klassen, speldenwerk- en tekenschool. 1861: inwijding kapel (zie gedenksteen). 1879: bouw van Sint-Aloysiusschool met erboven congregatiezaal (inmiddels afgebroken); 1904: bouw van meisjesklassen;

1910: herbouw van klooster naar ontwerp van Thierry Nolf (Torhout). Eerste en Tweede Wereldoorlog: zware bomschade op 26 oktober 1917 en 27 mei 1940. 1946: wederopbouw van kook- en naaischool naar ontwerp van Urbain D'Helft (Brugge). Recentere uitbreidingen. Oorspronkelijk ook boerderij. Vermeldenswaardig zijn het klooster van tien traveeën (1910) + links vier bredere schooltraveeën (1948) en twee bouwlagen in streekeigen neogotische stijl. Donkerrode, verankerde baksteenbouw, verfraaid met sierankers; pannen schilddak (nok parallel aan de straat). Lijstgevel met ritmerende Brugse travee afgelijnd door geprofileerde lichtrode baksteen. Meer uitgewerkte kloostergevel: tiende inkomtravee uitlopend in een schoudergevel met beeldennissen van Maria en Heilige Vincentius à Paulo; puntgevel boven de vierde en zevende travee. Vier dakkapellen onder plat dak in het schoolgedeelte. Ten noorden kloosterhof.

Ten oosten kapel (nok loodrecht op straat), rechts ervan muur waarachter speelplein en klassenlokalen. Kapel met dakruiter, nieuw parement zijde speelplaats; idem voor schoolgebouw. Interieur van de kapel vernieuwd circa 1970, onder meer verlagen van plafond.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen 1910, 1946.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 32, 34 b.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol