Hoekherberg De Zwaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekherberg De Zwaan

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Marktstraat. Herberg "De Zwaan", aansluitend bij de brouwerij Sint-Jacob. Vanaf circa 1826 herberg, in 1911 gedeeltelijk onteigend voor de aanleg van de Marktstraat, waarna ze herbouwd wordt als hoekherberg; begane grond aangepast in 1933 (bouwplan onleesbaar gesigneerd). In 1911 bouw van de zaal "De Zwaan", bereikbaar via de brouwerij, heringericht in 1933.

Hoekherberg van één travee + één afgeschuinde hoektravee + drie traveeën (Marktstraat) en twee bouwlagen onder afgesnuite, pannen bedaking. Rode baksteenbouw verfraaid met arduin, twee linker traveeën van donkerrode baksteen. Drie traveeën op de hoek in eclectische stijl met regionalistische inslag, zie Brugse travee. Hoektravee oplopend in dakvenster onder hoog, leien schilddakje met vorstkam voorzien van een zwaan en opschrift "De Zwaan". Typerende, bruin-beige beraapte winkelpui van 1933 met bewaard houtwerk.

Feestzaal onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) aan de Marktstraat. Donkerrode baksteenbouw met ritmerende korfboogfries van witte baksteen, aansluitend bij de brouwerij-architectuur.)

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen 1933.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude foto's, Eeklo, 1993, p. 146.