Boerenwoning en bakhuis van Het Beloken Hof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Beloken Hof

Beschrijving

Historische hoeve, zogenaamd "Het beloken hof", waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1653; uitzicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, zie gecementeerd lijstgevel. Aangegeven op de M.C.I-kaart (1862, herziening van 1923).

Zuidelijke en noordelijke erfoprit; ten zuiden gemarkeerd door ijzeren hek. Lage, losse bestanddelen van baksteen, L-vormig geproepeerd rondom een onverhard erf, aan de straat afgezet door een haag.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (donkere mechanische pannen). Gecementeerde erfgevel met schijnvoegen op gepikte plint; getoogde muuropeningen; luiken. Muurnisje met heiligenbeeld boven de deur. Bakstenen stoep. Verankerde bakstenen achtergevel met aflijnende dubbel overhoekse muizentandfries; links, opkamertravee.

Ten westen, schuur- en stalvleugel op licht gebogen plattegrond, ten gevolgen van uitbreidingen. Golfplatenbekleding van het zadeldak vervangt vermoedelijk het oorspronkelijke strodak.

Ten noorden van het woonhuis, bijenkorf onder strooien dak, naar verluidt van 1918, en behouden bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• CLAEYS J. 1975: Merkwaardige hofsteden te Izegem, deel I, Izegem, 37-38.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Anno 2020 zijn enkel de boerenwoning, het bakhuis en het toegangshek bewaard. De schuur- en stalvleugel werd tussen 2015 en 2016 gesloopt en vervangen door een industrieel pand.

• Informatie verkregen van IOED RADAR (26 mei 2020).