erfgoedobject

Winkel-woonhuis

bouwkundig element
ID
51648
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51648

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig winkel-woonhuis, volgens bouwplan met vernieuwd parement van 1927; doch met behoud van de ordonnantie en volume van het mogelijk woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, zie mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen) en oeils-de-boeuf. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. Art-decogeïnspireerd parement van gele baksteen op arduinen plint; aflijnende borstwering met eenvoudig buisprofiel tussen de hoekpostamenten en het centrale getrapt dakvenster. Rechthoekige vensters in zwarte simili-omlijsting. Aangepaste marmeren pui, verticaal benadrukt door lisenen van zwart geglazuurde baksteentegels in streks verband. Rechthoekige vleugeldeur, deels beglaasd en getralied; geometrisch glas in lood in het bovenlicht.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 21/ 1927.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel-woonhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51648 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.