Herenhuis en toegang tot brouwerij De Sterre

Beschrijving

Imposant herenhuis met toegang tot de voormalige brouwerij Vandeputte zogenaamd "De Sterre" van 1887. Eclectisch dubbelhuis met overwegende neoclassicistische inslag; zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen); twee klimmende dakkapellen en twee oeils-de-boeuf; het bouwplan voorziet er vier en een gebogen fronton en ijzeren vaan voor de dakkapellen. Voorheen picturaal behandelde, nu overgeschilderde, lijstgevel van baksteen met contrasterende verwerking van arduin voor de sokkel, de belijnende doorgetrokken lekdrempels op consoles, de puilijst en de zware sluitstenen van de getoogde muuropeningen; gekorniste kroonlijst met tandlijst op uitgewerkte houten modillons. Voorts, decoratieve en nu ook beschilderde borstweringen van cementtegels. Benadrukte poort- en deurtravee tussen pilasters; balkon met gebuikt ijzeren hek op zware gecanneleerde consoles boven de huisdeur; het bouwplan voorziet een opschrift "brouwerij" in de puilijst boven de korfboogpoort links.

Achterin gelegen brouwerij thans verbouwd tot appartementen; deels behouden schoorsteen.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 5/ 1887-1892 (1887).