Burgerhuis en uitbreiding

Beschrijving

Enkelhuis van 1903 van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; in 1909 aan rechter zijde uitgebreid naar ontwerp van Charles Laloo (Harelbeke) met twee ongelijke traveeën (nummer 119) in aansluitende bouwstijl doch met lagere bouwlaag en gemansardeerde bedaking.

Nummer 117. Bakstenen lijstgevel benadrukt door centraal balkon; vernieuwde kroonlijst op consoles waartussen panelen van cementtegels. Horizontale gevelbelijning door arduinen waterlijsten, kordonvormende lekdrempels en muurbanden van simili-natuursteen. Getoogde vensters; borstwering met visgraatmotief. Verdiept portaal; deels beglaasd en getralied; rechts, voetenschraper.

Nummer 119. Analoge opstand en gevelafwerking doch meer gedrongen verhoudingen van de muuropeningen ook ten gevolge van het breedteverschil tussen de linker venster- en de rechter deurtravee. Ook afwijkende muurbanden van gele sierbaksteen. Rechts poort, thans verdwenen.

• Stedelijk Achief Izegem, Bouwvergunningen 8/ 1899-1902, 14/ 1909-1911.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol