Drukkerij Dooms

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drukkerij Dooms

Beschrijving

Voormalige drukkerij Dooms, gesticht in 1881 door Jean Dooms, in de Sint-Tillostraat en sinds 1897 gevestigd in de Roeselaarsestraat. De drukkerij was voornamelijk gespecialiseerd in gelegenheids- en handelsdrukwerk en boeken.

Twee voormalige winkel-woonhuizen van 1897; zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; later verbouwd tot één pand. Met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel; arduinen plint. Getoogde vensters in geriemde omlijsting met oren; sluitsteen. Vernieuwd schrijnwerk. Aangepaste begane grond door wijzigen van muuropeningen: verbouwen van winkelpui en vergroten van inrijpoort.

Achterin gelegen drukkerij met onder meer vernieuwd parement uit de jaren 1940.

Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 7/ 1897-1898.

• LERMYTE J.M. (o.l.v.), 150 jaar drukkers in Izegem 1840-1990, in Ten Mandere, nr. 90, 1991, p. 9-15.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol