Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee burgerwoningen met vernieuwd parement van 1913 zie bouwplan naar ontwerp van Charles Laloo (Izegem) en cartouches anno/ 1913 in boogvelden (nummer 98). Telkens, eclectisch enkelhuis van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen). Lijstgevel van gele baksteen met gebruik van oranje baksteen voor muurbanden en arduin voor onder meer de sokkel en versieringen. Enerzijds enigszins "traditionele" elementen als de tot trapgevel uitgewerkte rechter travee (nummer 100) het getrapt dakvenster van nummer 98 en de vereenvoudigde korfbogige deuromlijsting (nummer 100) vermengd met neorenaissance ornamenten in de boogvelden. Typisch voor de bouwperiode zijn de driezijdige erker op zware console, het aansluitende Frans balkon in de trapgevel en de muuropeningen met korfbogige latei of rondboognis; als ook het deels behouden houtwerk, zie voordeur en erker van nummer 100.

• Stedelijk Archief Izegem, bouwvergunningen 13/ 1912-1914.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol