Art-decowinkelpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decowinkelpand

In oorsprong twee verschillende woon-winkelhuizen, thans verbouwd tot één.

Rechts, art-decowinkelpand van 1926, naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem); drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat); twee later toegevoegde dakvensters. Typerend parement van zwarte baksteen en groen granito-bepleistering. Rechthoekige vensters onder meer met afgeschuinde bovenhoeken. Vernieuwde pui.

Links, voormalige apotheker, zie bouwplan. Modernistisch winkelpand van drie bouwlagen onder plat dak, van 1933, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Witbepleisterde lijstgevel met typische overkragende kroonlijst; verticale accentuering door boven de kroonlijst doorgetrokken hoekpenanten van gele baksteen. Tweede bouwlagen gemarkeerd door driezijdig erkertje; vensterregister. Vernieuwd schrijnwerk. In 1998 verbouwde pui.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 20/ 1926, 53/ 1934.
  • VERBEKE P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 dln., onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1997-1998, Dl. III, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol