Herberg Blauwe Kroon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Blauwe Kroon

Beschrijving

Voormalige herberg "Blauwe kroon" gebouwd in opdracht van brouwer E. Carpentier. Art-decogetint hoekpand van 1926 naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem) met gestileerde regionalistische inslag; vier + één traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Verwerking van streekeigen gele baksteen in combinatie met rode voor de sokkel (sinds 1999 vervangen door arduinen). Plastische gevelritmering door middel van  lisenen op getrapte console en benadrukte hoektravee uitlopend in een puntgevel met aflijnend fries. Rechthoekige vensters opgenomen in de spaarvelden; zoldervensters met afgeschuinde hoeken en zeszijdig oculus in de geveltoppen; deels bewaard schrijnwerk; aangepaste vensters op de begane grond. Licht verdiept portaal tussen typische afgeronde vensters als toegang tot de op het bouwplan voorziene winkel (verdwenen in 1999).

Links, lager aanpalende vleugel met keuken, zie bouwplan; geknikt schilddak (pannen en leien) oeils-de-boeuf.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 19/ 1926.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol