Beschrijving

Historische hoeve, deels eigendom van de heerlijkheid De Hazelt en de heerlijkheid van Caestre; oudste vermelding gaat terug tot 1540. Aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843) als omwalde hoeve met grosso modo zelfde opstelling.

Lage losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rond een bekiezeld en begraasd erf. Verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken.

Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen poortgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen); ijzeren hek. Straatgevel gemarkeerd door muurnisje met heiligenbeeld. Zijgevels gestut door steunberen.

Ten noorden, boerenhuis met eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw uitzicht, zes traveeën onder licht overstekend zadeldak met duiventil. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-balken met bloemmotief. Zijgevels met vlechtingen wijzend op een oudere kern; links, getoogde deuropening naar aardappelkelder met tongewelf van baksteen. Interieur met fraaie cementtegelvloer van imitatiemozaïek. Eenvoudige marmeren schouwen; bepleisterde plafond onder meer met centraal rozet.

Ten westen, stalvleugel gemarkeerd door latere uitbreidingen, met paarden- en koeistal, voederkeuken en onder het dak strozolder. Ten oosten, schuur met wagenkot. Behouden driehoeksspant. Ten zuidwesten, wagenhuis met horizontale plankenbeschieting onder sterk overkragend zadeldak met hooizolder. Ten noordwesten, gaaf bewaard bakhuisje met rechthoekig houten blokvenster met diefijzers.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol