• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Art-decogetinte burgerwoning zie geometrische motieven, gebouwd in 1929, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem), in opdracht van fabrikant A. Werbrouck-Vandeputte. Rode baksteenbouw op breukstenen sokkel; vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak; overkragende kroonlijst waaronder fries in decoratief metselverband. Dubbelhuis met linker risaliet oplopend in afgeknotte puntgevel; vierzijdige erker met aansluitend geajoureerd balkon van witte simili-natuursteen. Rechthoekige bovenvensters onder meer drielichten met tussenstijlen. Afgekante benedenvensters onder accentuerende witte druiplijsten; bewaard houtwerk en kleurrijk glas in lood in de bovenlichten met waaiervormige roedeverdeling.

Plattegrond met centrale hal waarrond de verschillende vertrekken gegroepeerd zijn, onder meer spreek- en rookkamer aan straatzijde; bordestrap rechts van gemene muur.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 28/ 1929.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol