Burgerhuis ontworpen door Louis Verstraete

Beschrijving

Imposante burgerwoning van 1931, gesigneerd: Louis Verstraete, bouwmeester, Izegem; inspringend ten opzichte van de rooilijn en aan de straat afgezet door breukstenen muurtje met smeedijzeren hek en poortje. Eclectisch dubbelhuis met souterrain - onder meer garagepoort - en twee bouwlagen onder mansardedak (leipannen); twee klimmende dakkapellen. Zwaar en plastisch uitgewerkte bakstenen lijstgevel met rijkelijk gebruik van witte natuursteen voor onder meer vensteromlijstingen en ornamentatie die zowel aansluit bij Keltische motieven als renaissance- en barokelementen; eerder art-decogetinte hekken voor het links gelegen balkon en de glasdeur. Vooruitspringende rechter travee gemarkeerd door halfronde uitbouw met aansluitend balkon; cartouches op de borstwering en gestileerde balustrade. Linker travee oplopend in dakvenster getypeerd door loggia; borstwering met Keltische motieven. Rechthoekige vensters - onder meer gedrongen, geprofileerde kruisvensters- met hoek- en negblokken; groen glas in lood. Opvallend portaal met trap onder halfronde luifel op zuiltjes; rondbogig bovenlicht opgenomen in een rechthoekige omlijsting bekroond door een siervaas met festoen; reliëfs met draakje in de zwikken. Naar verluidt, behouden interieur op uitgelengde plattegrond met centrale gang uitlopend op een kleine vestiaire en terras met trap leidend naar de tuin. Eerste steektrap leidend naar de verhoogde begane grond en verder, op linkse gemene muur, rijk uitgewerkt trappenhuis met bovenlicht; geometrische glas-in-loodmotieven. Bordestrap met rijke marmeren lambrisering (rood, zwart, grijs); houten trappaal uitgewerkt als aapje.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 40/ 1931.
  • VERBEKE P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 delen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1997-1998, p. 59-61, 104.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol