• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning in geometrische art deco, zie strakke gevelbelijning, arduinen sierelementen en geometrische motieven van het glas in lood. Symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van 1934, naar ontwerp van H. Du Bois (Antwerpen), in opdracht van schoenfabrikant U. Wybo; drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel getypeerd door twee rechthoekige erkers boven de gekorniste puilijst en de doorlopende overstekende kroonlijst. Middentravee gemarkeerd door het verdiept portaal geflankeerd door gekoppelde, geometrisch uitgewerkte kwartzuilen; getraliede zijlichten; motief wordt herhaald in kelderopening van arduinen plint Boven de puilijst, aansluitend gevelhoog glas-in-loodraam tussen lisenen. Eveneens geometriserend glas in lood in de bovenlichten van de overige drieledige vensters en het bovenlicht van de garagepoort opgenomen in de rechts lagere aanpalend travee in aansluitende bouwstijl. Aangepaste achtergevel van drie bouwlagen getypeerd door groot glas-in-loodvenster van het trappenhuis. In het verlengde geometrische tuinaanleg met geometrisch verdiept bassin afgeboord met breuksteen.

L-vormige plattegrond met centraal trappenhuis waarrond de verschillende ruimten zijn gegroepeerd: salon en bibliotheek aan straatzijdee, keuken en eetplaats met terras aan tuinzijde. Behouden interieur naar verluidt naar ontwerp van O. Vandewalle (Izegem). Hal met marmeren vloer; trap in neo-empirestijl, zie pijlmotief. Eclectisch aangekleed salon met parketvloer (geometrische motieven) en bepleisterd plafond. Eetplaats in neo-Vlaamse-renaissance; casettenplafond; houten lambrisering met ingewerkte kasten en schouw. Op de bovenverdieping, deels bewaarde badkamer bekleed met groene glastegels; venster met geëtst glas; meerminnen.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 54/ 1934.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol