erfgoedobject

Winkel-woonhuis

bouwkundig element
ID
51565
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51565

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig winkel-woonhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl van 1903, naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem); vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Typerende combinatie: trapgevel met verdwenen topstuk boven het linker risaliet van drie traveeën en rechters deurtravee gemarkeerd door een loggia met balusterbalkon en bekroond door hoog oplopend leien schilddak, voorheen met vorstkam. Picturaal materiaalgebruik: baksteenbouw op arduinen sokkel, voorts geaccentueerd door sierankers en simili-natuursteen voor een aantal functionale en decoratieve elementen als muur- en hoekbanden; ook aanzet-en sluitstenen, laatst genoemde verrijkt met leeuwenkopjes, in de ontlastingsbogen van de stenen kruiskozijnen. Behouden drieledige winkelpui geordonneerd door de geprofileerde posten die de archivolten van de centrale boogdeur en de gedrukte spitsbogige winkelramen opvangen. Omlopende druiplijst. Analoge deuromlijsting met bijkomende consooltjes (maskerkoppen) onder de waterlijst. Behouden ramen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten; ook bewaard smeedijzeren traliewerk in het bovenlicht van de huisdeur. Hoek gemarkeerd door Onze-Lieve-Vrouwebeeld onder baldakijn met neogotische inslag.

Deels bewaard, eerder eclectisch interieur: onder meer salon met bepleisterd plafond met koof, houten lambrisering met ingewerkte schouw.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 9/ 1903.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel-woonhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51565 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.