Café De Nieuwe Sint-Pieter

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kortrijksestraat. Voorheen "café de nieuwe St. Pieter", nu zogenaamd "St. Pietershof" uit de 19de eeuw, met uitzicht uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, door verschillende aanpassingen; onder meer de nog bestaande pui naar ontwerp van "de deskundige J. Winders" ter vervanging van licht getoogde vensters zoals bewaard op de bovenverdieping. Het pand omvatte in 1929 (zie opmeting) een café met bureau, woonhuis en paardenstallen, loods en "magazijn" gegroepeerd rondom een centrale koer, zie bouwplan. Bakstenen lijstgevel van vier + vier traveeën waartussen afgeschuinde hoektravee; twee bouwlagen onder pannen zadeldak met wolfseind; sierlijk uitgewerkte kroonlijst. Gevel aan Kortrijksestraat doorbroken door laadluik boven drie blinde bovenvensters; aanleunende aanhorigheden met aangepaste gevels. Omlopende art-decopui getypeerd door zwartgeglazuurde tegels; sinds 1999 in het wit overschilderd.

Nummer 3, aanpalend winkelhuis van twee traveeën met behouden houten winkelpui. Sporen van beschildering: Afspanning.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 56/1934.
  • Stedelijk Archief Izegem, Hinderlijke inrichtingen, Dossiernummers 312-357, nr. 336.