Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis, de bewaarde rechter helft van een herenhuis dat eertijds ook het links aanpalende perceel besloeg. Het klom minstens op tot het midden van de 18de eeuw, mogelijk met een oudere kern, en werd wellicht in de vroege 19de eeuw aangepast. Charles Boisacq uit Spa splitste het oorspronkelijk acht traveeën brede gebouw op in twee panden. De linker helft van het herenhuis werd in 1898 gesloopt en heropgebouwd tot de aannemerswoning Vanderstraeten, met behoud van de 18de-eeuwse régence-koetspoort. In de de drie rechter traveeën van de bewaarde rechter helft liet de kachelsmid en slotenmaker H. Roeyackers in 1869 een vandaag verdwenen winkelpui met zijportaal aanbrengen.

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een hardstenen plint. De opstand beantwoordt aan een regelmatig compositieschema in verkleinende ordonnantie. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen op hardstenen lekdrempels. Aangepast venster onder een ijzeren I-balk met rozetten in de linker travee. Geprofileerde daklijst onder de kroonlijst.