Brouwerswoning en brouwerij Sint-Arnoldus

Beschrijving

Brouwerswoning met achterin gelegen brouwerij "St.-Arnoldus" zie arduinen gevelsteen, van 1906, in opdracht van de familie Rosseel.

Nummer 18, eclectisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en pannen). Rode baksteenbouw met gebruik van arduin onder meer voor de plint. Combinatie van lijstgevel met getrapt dakvenster en dito halsgevel met overhoeks topstuk voor de twee rechter traveeën. Ontleend aan de neo-Vlaamse-renaissance zijn de topgevelvormen, de sierankers en picturale gevelbelijning door muurbanden en doorgetrokken onderdorpels van de rechthoekige vensters, evenals de diamantkoppen in de aanzetstenen van hun ontlastingsbogen. Eerder neoclassicistisch is het arduinen balusterbalkon op zware consoles in de deurtravee en de vleugeldeur met glas in lood in het bovenlicht. Gecementeerde achtergevel, gemarkeerd door uitspringend centraal trappenhuis. Links, lange oprit tot voormalige brouwerij, voorheen gemarkeerd door poortgebouw.

Nummer 20, brouwerij, thans opslagplaats voor "drankencentrale Rosseel". Achterin gelegen onderkelderd gebouwencomplex (onder meer voormalige mouteest), gegroepeerd rondom verharde binnenkoer. Baksteenbouw van twee en drie bouwlagen geritmeerd door pseudo-pilasters. Gebruik van zwarte baksteen voor omlijsting van tegeltableaus, muurnis en druiplijsten. Deels aangepaste muuropeningen onder meer garages; recent toegevoegd afdak.

Behouden schoorsteen binnenin aangebouwd tegen de vrijstaande zijgevel, waarvan de ronde schacht boven de bedaking uitsteekt.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 9/ 1903.
  • ROOSE Cl., Industriële inplantingen te Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie, Onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1974-1975, 6 dln., p. 462-463.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol