Houthandel Callens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Houthandel Callens

Beschrijving

"Houthandel Callens" zie uithangbord. Ommuurd bedrijfsterrein gelegen tussen de Kortrijkse- en Slabbaardstraat-Noord; complex wordt doorsneden door de Kestelootbeek, die ingekokerd werd. Bedrijf opgericht rond 1914 aan de Slabbaardstraat-Noord nummer 37. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw verschillende malen uitgebreid onder meer in 1925 met garage en burelen, naar ontwerp van L. Verthé-Boucquet (Ingelmunster). De uitbreidingen, die het huidige uitzicht bepalen, dateren uit de jaren 1940: onder meer met aankoop van een terrein aan de Kortrijksestraat en oprichting van een nieuw kantoorgebouw, aanleg van een boomplein, houtstapelplaatsen en "exploitatiebaan" en bouw van een elektriciteitscabine en magazijn aan de Slabbaardstraat-Noord.

Het kantoorgebouw (Kortrijksestraat 98) opgetrokken in 1941, in opdracht van Houtzagerij Callens, naar ontwerp van C. Beyaert (Izegem), omvat de burelen en de conciërgerie. Onderkelderd bakstenen gebouw van één en twee bouwlagen onder schilddaken (nok loodrecht op de straat, leipannen); parement van gele baksteen op plint van bruine baksteen geaccentueerd door rood voegwerk. Aan de straat gelegen conciërgewoning getypeerd door geprofileerde deur- en vensteromlijstingen; rondboogdeur. Achterin gelegen burelen bereikbaar via overluifelde trap, die toegang geeft tot de hal waarrond het directiekantoor en de bediendeburelen zijn gegroepeerd.

Slabbaardstraat-Noord nummer 37. Voormalig, deels vrijstaand woonhuis, uit de eerste helft van de 20ste eeuw, van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); geprofileerde kroonlijst, waaronder fries met spiegels. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op arduinen plint. Rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting; sluitsteen met laurierkransmotief. Getoogde deur; gedeeld bovenlicht. Links voormalige garage van 1940, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem). Eenvoudige baksteenbouw onder zadeldak; versneden puntgevel met casement waarin opschrift: Houthandel Callens nv. Vier blinde vensters onder gecementeerde latei.

• Stedelijk archief Izegem Bouwvergunningen 18/ 1925, 70/ 1940, 71/ 1941.
  • Stedelijk archief Izegem, Hinderlijke inrichtingen, dossiernummers 520-560, nummer 520.
  • ROOSE Cl., Industriële inplantingen te Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie. Onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1974-1975, 6 delen, p. 68.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol