Domein Ter Wallen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Ter Wallen

Beschrijving

Domein "Ter/ Wallen" zie opschrift in de conciërgewoning met blijkbaar later aangebrachte jaarsteen 1906 en volgens bouwplan van 1908 naar ontwerp van J. Vercoutere (Izegem), gebouwd in opdracht van J. Van Naemen in plaats van de historische hoeve zogenaamd "Roode poort". Tijdens de Eerste Wereldoorlog verpacht aan de uit Frankrijk gevluchte zusters ursulinen van Blois. Later verkocht aan borstelfabrikant R. Wybo.

Domein met "kasteeltje" toegankelijk via lange westelijke oprit, gemarkeerd door conciërgewoning en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met lantaarns. Gelegen te midden van park met ten zuidoosten vijver.

Aan de straat gelegen conciërgewoning. Eclectisch dubbelhuis met historiserende regionale inslag; twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Nadruk op de zijgevel aan de straat, heden een verankerde halsgevel met bouwnaad ter hoogte van het zoldervenster en laatste trede voor de afgeronde bekroning en overhoeks topstuk: het bouwplan geeft een anno/ 1908 gedateerde trapgevel aan. Gediversifieerde baksteen; gebruik van natuursteen en simili-natuursteen. Arduinen kruisvensters op doorgetrokken onderdorpels; bovenvensters met boogveld; arduinen gevelstenen met opschrift: Ter-wallen. Rechts doorgang onder lessenaarsdak. Toegang in de sobere langsgevel.

Bakstenen "kasteeltje" in neo-Vlaamse-renaissancestijl; souterrain en twee à drie bouwlagen onder complexe leien bedaking gemarkeerd door geprofileerde schoorstenen. Geelachtige baksteenbouw met rijkelijke verwerking van natuursteen voor portaal, muurbanden, sluitstenen en omlijstingen; sierankers. Grosso modo rechthoekige plattegrond met uitbouwsel en eerder U-vormig uitgewerkte voorgevel. Twee vooruitspringende zijtraveeën; torenachtig uitgewerkte linkertravee onder hoogopgaand schilddak met sierlijke vorstkam; afgeronde bow window op de begane grond en uitstekend arkeltje onder ingesnoerde spits. Linkertravee oplopend in trapgevel met overhoeks topstuk en bolbekroning. Centrale inkompartij met bordes, segmentboogarcade en aansluitend balusterbalkon van arduin voor het terras van de bel-etage; vlaggenmast. Rechthoekige vensters en deur met bolkozijn boven de gebogen tussendorpel; doorgetrokken onderdorpels. Drielicht naar geïnterpreteerd patroon van een serliana in de rechter geveltop. Linker zijgevel geaccentueerd door uitspringend volume met dienstingang; getraliede vensters. Gelijkaardige uitgewerkte achtergevel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Parkaanleg

De grote lijnen van de parkaanleg, zoals afgebeeld op de topografische kaart van 1910, bleven tot op heden bewaard. Een rechte inrit vertrekkend van aan de Kortrijksestraat met naastgelegen conciërgewoning vertakt zich rondom een centraal gazon voor het landhuis. Deze inrit wordt minstens sinds de jaren 1960 begeleid door op regelmatige afstand aangeplante en kegelvormig gesnoeide taxussen die de formele aanleg van dit gedeelte benadrukken. In het landschappelijk aangelegde parkje achter het landhuis lopen een buitenste rondpad dat de omgevende bomenrand volgt en een binnenste rondpad dat het smalle gedeelte van de zuidelijk gelegen vijver oversteekt. Deze onregelmatig gevormde vijver wordt vermoedelijk gevoed door de later overwelfde Kestelootbeek. In het noordelijkste deel van het domein lag volgens de kaart van 1910 een moestuin, later omgevormd tot een boomgaard die tot op heden deels bewaard bleef.

• Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1910, schaal 1:20.000
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1971, Izegem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 12 oktober 2022).