Hoeve 't Neerhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Neerhof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Neerhof" , zie uithangbord. Historische hoeve, vermoedelijk wederopgebouwd na de vernieling door brand in 1918. In oorsprong behorend bij het "kasteel Blauwhuis". De oudste vermelding in het "Landt-bouck van François Bal", opgemaakt in 1746: bestaande uit twee volumes, in 1776 aangegeven op de "caerte ende leger bouck van het Casteel goet genaemt de blauwe poorte"; nu drie volumes. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) opnieuw met twee volumes en één kleiner volume. Op de M.C.I.-kaart (1910) als hoeve met losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd, grosso modo zelfde opstelling behouden tot op heden.

Hoeve met losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een onverhard erf met gekasseide stoepen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten zuiden erfoprit gemarkeerd door een ijzeren hek.

Ten noorden van het erf, boerenhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van zeven traveeën; pannen wolfsdak. Middentravee uitlopend in twee traveeën breed dakvenster onder schilddak. Rechthoekige vensters op de begane grond; rondboogdeur.

Ten westen, stalvleugel onder overstekend wolfsdak; twee laadluiken. Links, lager aanpalende schuur onder schilddak. Rechthoekige muuropeningen in licht verdiepte rondboognis. Links, zijgevel gemarkeerd door twee zware steunberen. Ten oosten, dwarsschuur met jaarsteen 1818 in rechter zijgevel.

Ten noordoosten, latere schuur- en stalvleugel met aangepaste muuropeningen. Minder verzorgd uitgewerkt dan de andere hoevegebouwen. Ten noordwesten, nutsgebouwtje en voormalig bakhuisje.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol