• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Rijwoning aansluitend bij de cottage-architectuur, zie imitatievakwerk, erkers, puntgevels en contrasterend materiaalgebruik (natuur-, baksteen, hout en bepleistering). Burgerwoning gebouwd in 1921 in opdracht van borstelfabrikant A. de Ryckere, naar opdracht van ir.arch. Walter Vercoutere (Izegem), ten gevolge van de thans verdwenen borstelfabriek "De Ryckere". Onderkelderd dubbelhuis van drie brede venstertraveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met aansluitende haakse bedaking van de twee puntgevels. Markante houten erkers, onder meer rustend op korbelen; glas-in-loodramen. Drieledige houten kozijnvensters op de begane grond. Rechthoekige deur onder houten impost, rustend op natuurstenen consoles. Links deur: dienstingang. Bakstenen achtergevel gemarkeerd door doorgetrokken vijfzijdige bow window van de eet- en slaapkamer. Rechthoekige vensters; groen glas-in-loodbovenlichten.

Interieur. Dubbelhuisplattegrond met ruime, centrale hal, met achterliggend trappenhuis; links, studio en keuken; rechts, rook- en eetkamer. Terrazzovloer met mozaïek; geverniste eikenhouten bordestrap en deuren, onder meer met glas in lood. Neoclassicistische getinte bepleistering zie eierlijst. Fraaie marmeren schouwen onder meer in de rookkamer. Bovenverdieping: centrale hal waarrond de verschillende slaapkamers gegroepeerd zijn; behouden badkamer uit de jaren 1930.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 39/ 1920-1921.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol