Hoeve Ter Linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Linden

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Ter Linden". De oudste vermelding gaat terug tot 1653. Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843), met twee volumes L-vormig opgesteld.

Hoeve met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht; losse, lage verankerde bakstenen bestanddelen, opgesteld rondom een deels begraasd en bekiezeld erf. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door twee linden en een ijzeren hek; erf aan de straat afgezet door meidoornhaag. Ten zuidwesten, fruitboomgaard onder meer perelaars.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met eind 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws uitzicht; rechts, latere aanbouw uit de jaren 1920. Verankerde, met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel van zeven traveeën. Links, latere aanbouw met privaat en stal.

Ten oosten, enigszins afgezonderd wagenhuis met 18de-eeuwse kern. Aangepaste puntgevel; top met wellicht decoratief vakwerk, windbord en sierlijst. Latere poort onder haast gevelbrede latei. Zijgevels geritmeerd door vlakke steunberen. Binnenstructuur ten dele aangepast. Ten noordwesten, bakhuisje en ten westen stalvleugel.

• Merkwaardige hofsteden te Izegem, dl. I, p. 32-33.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol