Villa ontworpen door Carlos Beyaert

Beschrijving

Vrijstaande villa gelegen midden in een beboomde tuin, aan de straat afgezet door laag muurtje; houten hek tussen bakstenen pijlers. Eclectisch herenhuis, aanleunend bij de cottage-architectuur, zie hoog opgaande daken, van 1926 en naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem), zie portaal. Woning uitgebreid in 1949-1950 met onder meer toren waarin lift. Rondboogarcade in tuin leidt naar het later (circa 1950) aangelegd zwembad.

Eenvoudig uitgewerkt bakstenen volume op nagenoeg rechthoekige plattegrond. Straatgevel gemarkeerd door vooruitspringende linker venstertravee oplopend in puntgevel met schouderstukken; driezijdige bow window. Zijgevel getypeerd door portaal afgezet door gebombeerde zuilen en arduinen bordes, waarboven rechthoekige uitbouw.

Rijk uitgewerkt art-deco-interieur, mogelijk deels naar ontwerp van de "Kunstwerkstede De Coene", getypeerd door het rijkelijk gebruik van geometrisch glas in lood. De ruim opgevatte hal met granito- en mozaïekvloer, vormt het hart van de woning. Fraaie granitobordestrap (rood-grijs) met geometrisch uitgewerkte trappalen en smeedijzeren balustrade; houten lambrisering. Links, rookkamer onder meer met driekwart hoge houten lambrisering met ingewerkte kasten en panelen met wandbespanning; typerende goudkleurige fries met golfpatroon. Eenvoudig witbepleisterde eetkamer met behouden houten schouwmantel met ingewerkte spiegel.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 20/ 1926.
  • Privé-archief.