Eclectische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa

Beschrijving

Monumentale villa gelegen te midden van tuin, aan de straat afgezet door haag en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers; zie gevelstenen in rechter zijgevel, gebouwd in 1923 in opdracht van borstelfabrikant Gheysens. In de jaren 1930 verkocht aan oliefabrikant A. Vandemoortele, die het interieur laat aanpassen naar ontwerp van de "Kunstwerkstede De Coene" (Kortrijk).

Eclectisch dubbelhuis van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak; twee dakkapellen; decoratieve bliksemafleiders. Bakstenen lijstgevel verfraaid door witte natuursteen. Benadrukte deurtravee oplopend in stompe puntgevel met dakvenster; bow window op kraagstenen waartussen reliëf met zwaan, verwijzend naar de fabrieksnaam: "The Swan Brush Factory" (zie oude briefhoofden). Rechthoekige vensters onder rijkelijk uitgewerkte imposten met bloemen- en/of bladmotief; drielichten. Drieledig portaal gevat in geblokte natuurstenen omlijsting; fraaie smeedijzeren deur. Gelijkaardige zijgevels, links gemarkeerd door schoorsteenschachten met uitgewerkte panelen van natuursteen. Achtergevel wordt getypeerd door een vier traveeën breed terras afgezet door een natuurstenen balustrade.

Nagenoeg vierkante plattegrond met centrale hal waarrond de verschillende kamers gegroepeerd zijn. Linker helft (keuken, kleine eetplaats en eetplaats) wordt in 1972 (zie bouwplan) omgebouwd tot praktijkruimte, naar ontwerp van L. Viérin, ook de woonkamer wordt opnieuw aangekleed; behouden glas-in-loodbovenlichten die verwijzen naar de olie-industrie (zie opdrachtgever C. Vandemoortele).

Eclectische trappenhal in "Franse stijl"uit de jaren 1930, naar ontwerp van de "Kunstwerkstede De Coene" (Kortrijk). Bordestrap met smeedijzeren trappaal en balustrade met neorococo-allure. Wanden bekleed met bepleistering van imitatie-natuursteen. Grotendeels behouden interieurafwerking op de bovenverdieping eerder neoclassicistisch: bepleisterde plafonds met geprofileerde koof en fries met bladmotief; rozet; eenvoudige marmeren schouwen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol