Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Deels vrijstaand herenhuis van 1924 naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem); rechts, ijzeren hek en recent toegevoegde garage. Eclectisch dubbelhuis, qua vormgeving aansluitend bij de toenmalige interpretatie van de neoclassicistische architectuur, met referentie aan de meer monumentale beaux-arts-architectuur dit is een overgenomen pilastergevelpatroon, gestileerde guirlandes en rondbogige dakkapellen met voluten. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint; drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak. Rijkelijk gebruik van arduin voor onder meer fries, erker, balkon en borstwering. Linker venstertravee gemarkeerd door driezijdige erker op voluutconsole. Rechthoekige ramen met roedeverdeling in arduinen omlijsting. Geprofileerd rondboogportaal; glasdeur met sierlijk ijzeren hek en bovenlicht. Vrij gesloten zijgevel met blinde muurnissen; centraal doorbroken door dakvensters met driehoekig fronton; glas-in-loodramen ter verlichting van het trappenhuis.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 19/ 1924.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol