Villa in cottagestijl

Beschrijving

Monumentale villa in cottagestijl, zie materiaalgebruik (baksteen en hout), overkragende verdieping, hoge daken met dakkapel en markante schouwen met overstekende dakrand en windborden, puntgevels onder meer in navolging van het traditionele, zogenaamd "Normandische" vakwerk en met bakstenen vullingen in keperverband. Dieperin gelegen dubbelhuis te midden van tuin, gebouwd in 1927 naar ontwerp van Jozef en Luc Viérin (Brugge), in opdracht van schoenfabrikant D. De Coene; twee bouwlagen onder pannen zadel- en schilddak; houten kroonlijst met tandlijst en klossen. Bakstenen gevelparement, deels bepleisterd, getypeerd door de afwisselende plaatsing van vensters en van bow windows. De hal vormt naar Engels voorbeeld het centrum van de woning, zie grote raampartij. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling. Rondboogdeur in natuurstenen omlijsting. Arduinen en bakstenen bordes; bolbekroning.

Naar verluidt rijk uitgewerkt interieur, naar ontwerp van de "Kunstwerkstede De Coene" (Kortrijk); centrale monumentale hal met bovengalerij in neorenaissancestijl wanden bekleed met imitatiegoudleder.

Ten noordoosten van de woning, garage in aansluitende bouwstijl.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 21/ 1927, 22/ 1927.
  • VERBEKE P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 delen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1997-1998, p. 64-66.
  • VIÉRIN J. en L., Bouwkundige uitvoeringen, Antwerpen, 1933, p. 47-49.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol