Hoeve Moscher Ambacht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Moscher Ambacht

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Moscher Ambacht", zie uithangbord, naar de gelijknamige heerlijkheid waartoe de hoeve behoorde. Hoeve met overwegend uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) als omwalde hoeve met losse bestanddelen; grosso modo zelfde opstelling; omwalling bleef grotendeels bewaard. In oorsprong oostelijke erfoprit, met ingang ten westen, zie historische kaarten, nu doorgetrokken als verbindingswegje tussen de Beiaard- en Trienhoekstraat.

Hoeve met lage losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een bekiezeld erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken.

Ten oosten van het erf, boerenhuis van het langgestrekte type met links woongedeelte van acht traveeën en stalgedeelte rechts, oorspronkelijk wagenhuis zie bouwnaden in achtergevel. Centrale zolderdeur. Vernieuwd schrijnwerk. Aanleunend haaks bakhuisje met vierkante schoorsteen, inmiddels geïntegreerd in de woning.

Ten westen, dubbele dwarsschuur met ingewerkt poortgebouw, nu stalvleugel; beschilderd jaartal 1851 in linker zijgevel. Erfgevel getypeerd door horizontale plankenbeschieting op een bakstenen voeting wijzend op vroegere (?) houtbouw met resterende kozijnconstructie voor de tweede poort; sierlijst; linker zijgevel gemarkeerd door centrale steunbeer, uilengat, datering en vlechtingen. Ten zuiden, stalvleugel mogelijk met oudere 18de-eeuwse kern. Witbeschilderde gevel op gepikte plint onder overstekend zadeldak; lager aanpalend schuurtje. Aangepaste muuropeningen. Ten noorden van de erfoprit, gelegen buiten de omwalling, voormalige, deels ontmantelde cichorei-ast.

• Merkwaardige hofsteden te Izegem, dl. I, p. 41-42.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol