Ezelkapel

Beschrijving

Rechts van nummer 123 gelegen, de zogenaamde "Ezelkapel" van circa 1900, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes; beschaduwd door wegaanplanting van esdoorn. Naamgeving naar gehucht "Den Ezel". Rechthoekige, neogotisch getinte wegkapel van baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen); versneden, op elkaar gestelde steunberen aan voor- en achterzijde. Tuitgevel met vlechtingen en bekronend ijzeren kruis; spitsbogige kapeldeur met strekse boogrug.

• VERSCHEURE A., Straatkapelletjes op de St.-Amandsparochie, in Den Hert, VIII, 2, 1987, p. 50.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol