Hoeve D'heerlijkhede van Deefakker

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "D' heerlijkhede van Deefakker" zie naambord. Circa 1600 een leen van de heer van Ingelmunster. Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als een volledig omwalde site met losse bestanddelen; op de Poppkaart (circa 1850) omwalling ten westen en ten zuidwesten, laatst genoemd gedeelte werd nadien gedempt.

In een weide ten westen van deze hoeve legde de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog een vliegveld aan, getuige een bewaard gecementeerd gebouwtje onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), nu gebruikt als koeienstal.

Hoeve met lage, losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels gekasseid erf; verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen). Achter het boerenhuis naar de wal afhellende tuin met onder meer essen, treurwilgen en hazelaars. Aan de westkant van het erf, voor de stalling, mestvaalt beschaduwd door seringen, berken en meerstammige linden, rond betonnen hondenhok met gietijzeren hek. Ten noorden, erftoegang via gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers met rondbogig heiligennisje in een omlijsting van gele sierbaksteen.

Ten westen van het erf, aan de achterzijde deels onderkelderd (gewelfd) boerenhuis van tien traveeën (nok loodrecht op de straat) uit het vierde kwart van de 19de eeuw - in 1892 stelt het kadaster een vergroting vast -; oudere kern zie vlechtingen van een lager gebouw in de en linker zijgevel en bouwnaden in de achtergevel. Getrapt dakvenster met laadluik; klokkentorentje met windwijzer in de vorm van menner met paard. Erfgevel, in het eerste kwart van de 20ste eeuw met schijnvoegen gecementeerd: getoogde muuropeningen, deur onder bovenlicht met smeedijzeren initialen "L.D." in de vijfde travee, dienstdeur met ijzeren waaier in het bovenlicht in de negende travee, privaatdeur in de tiende travee; groen en wit beschilderd houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Achtergevel: beluikte vensters onder meer van opkamers en kelderramen met diefijzers; deur met ijzeren waaier in het bovenlicht.

Ten noordwesten, rechts van het boerenhuis, stalling van veertien traveeën (nok parallel aan het huis) uit het vierde kwart van de 19de eeuw; dakoverstek op gietijzeren I-profielen, twee laadluiken onder overkragend zadeldak aan de achterzijde. Naar verluidt inscriptie "P. Windels 1890" in het gebint. Aflijning van de geveltoppen door middel van een getrapte baksteenfries, aan de straatzijde afgewerkt door middel van diamantkoppen en een overhoeks fiaal. Overwelving door middel van troggewelven op gietijzeren I-profielen.

Ten zuiden, dwarsschuur onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis) uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw; dakoverstek op houten modillons. De rechter zijgevel - geïntegreerd in het wagenhuis - vormt een oudere kern zie smallere bakstenen en dichtgemetselde lichtgleuven. Aanpalend hoger wagenhuis rechts met geïncorporeerde staltravee gedeeltelijk gebouwd op de gedempte zuidwestelijke omwalling zie P.C. Poppkaart; jaarsteen "1900" in het getrapte laadvenster. Poorten onder gietijzeren I-profielen, voorts getoogde muuropeningen.

Rechts, in het verlengde van het wagenhuis, vrijstaand stalletje uit het tweede kwart van de 19de eeuw (nok loodrecht op het huis); laadvenster onder overkragend zadeldak. Ten oosten, paardenstal uit de tweede helft van de 19de eeuw van zes traveeën onder licht gebogen pannen zadeldak (nok parallel aan het huis).

Ten oosten, links van de paardenstal, tabaksast gebouwd tussen 1918 en 1942; drie bouwlagen onder laag zadeldak met verluchtingssysteem (nok parallel aan het huis). Bewaarde ijzeren droogvloer op dito I-balken. Ten noordoosten, aan de straat palend, zogenaamde "suikerijdrogerij" (ast). Naar verluidt opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog (voor 1942), met integratie van de zijmuren van de tussen 1892 en 1906 gebouwde ast van twee bouwlagen. Dominerend gebouw van vier bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met verluchtingssysteem, en plat dak. Links van de ast, oude muur met vierkante pijler. Tussen de ast en het toegangshek, laadbrug en, -kantoortje onder plat dak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, mutatieschets 207, mutatiestaat 223.
  • LANDELIJKE GILDE, 100 jaar landelijke gilde 1894-1994 Ingelmunster, Ingelmunster, 1994, p. 107.