Walhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Walhoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Walhoeve" volgens houten naambord (naamgeving 1944). Historische hoeve aangeduid op de P.C. Poppkaart (circa 1850) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als een volledig omwalde site met de naam "Ferme Vandenbulcke". Lage, losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met grasperken; verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen). Behouden omwalling ten westen en ten noorden, en groenscherm van knot- en treurwilgen, elzen en Canadapopulieren. Ten westen van de schuur, boomgaard met onder meer notelaar. Erftoegang ten zuiden tussen twee 19de-eeuwse gebouwtjes (nok parallel aan de straat), destijds paardenstalling en bergplaats voor de zondagse koets. Tegenover de toegang, aan de andere kant van de straat, cichorei-ast van twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.

Ten noorden van het erf, boerenhuis uit de 19de eeuw; twee staltraveeën + zes traveeën (nok parallel aan de straat), twee aanleunende linker travee onder lessenaarsdak als personeelskeuken. Naar verluidt jaartal "1885" in het gebint. Getoogde muuropeningen; paardenstaldeur in de tweede travee, huisdeur in de derde travee. Bewaarde ramen met kruisindeling; kleine roedeverdeling bij de drie rechter vensters; luiken. In de achtergevel, twee opkamertraveeën rechts ter hoogte van de paardenstal. In de linker geveltop, laaddeur en kruiskozijn met kleine roedeverdeling.

Ten westen, dwarsschuur uit de 19de eeuw met geïncorporeerd wagenhuis links (nok loodrecht op het huis), dakoverstek op houten modillons. Lange gevels met bakstenen voeting en horizontale plankenbeschieting aangebracht op een houten structuur van gebint-en tussenstijlen; aansluitend schaargebint. Rechthoekige, opgeklampte schuurpoort met klinket. Inscripties "P. V.D.D. BULCKE"/ "BOVYN 1/8/1872" en primitief getekende windmolentjes op de binnenzijde.

Ten oosten, stalling met geïncorporeerde voederkeuken rechts (nok loodrecht op huis), naar verluidt gebouwd in 1905 - plaats nog onbebouwd op 19de-eeuwse kaarten. Centraal, typerend afdak op gietijzeren kolom en laadvenster in puntgevel met overkragend windbord. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Roodbeschilderd houtwerk, onder meer deuren met briefpaneel (idem bij schuurpoort).

• LANDELIJKE GILDE, 100 jaar landelijke gilde 1894-1994 Ingelmunster, Ingelmunster, 1994, p. 106.
  • GOETHALS G., Studie van de Popp-kaart en -legger Ingelmunster, in Den Hert, XI, 2, 1990, p. 50.