Kasteeltje

Beschrijving

Voormalige weverij met 'kasteeltje' en fabrieksgebouwen. In 1901 opgestart als "juteweverij J. De Ven" (Menen), tijdens de Eerste Wereldoorlog Duitse wasserij, vanaf 1930 "jutespinnerij Lagae", van 1956 tot begin van de jaren 1980 vlasspinnerij, heden opslagplaats van het "turfbedrijf Westhoekveen". Eclectisch 'kasteeltje'/ landhuis van 1901 naar ontwerp van van G. Moerman (Halluin). Ruime, beboomde tuin met onder meer imposante rode beuk; hoge gietijzeren hekken tussen bakstenen postamenten.

Verspringend grondplan en verhoogde begane grond; typerend spel van (geknikte) wolfs- en schilddaken (leien) met opengewerkte dakspanten, overkragende dakranden, dakkapellen en hoge schoorstenen. Nu uniform witgeschilderde baksteenbouw, doch voorheen met sterk geledende afwisseling van witgeschilderde gecementeerde vlakken, en hoekkettingen en omlijstingen van donkerrode baksteen zie prentbriefkaart. In het oog springende hoger opgetrokken trappenhuis rechts, destijds bekroond met vorstkam; trap met gietijzeren leuning, en bordes voor de rondboogdeur onder afgewolfd zadeldakje op sierlijke korbelen. Links veranda onder gelijkaardige afdekking aansluitend bij het balkonnetje van het brede bovenvenster. Rondbogige en getoogde muuropeningen. Verzorgd houtwerk, grotendeels behouden onder meer roedeverdeling met verspringende geleding. Latere aanbouw aan de westzijde, ter vervanging van de destijds aansluitende wintertuin.

Bewaarde interieurelementen: trappenhal met vloer van cementtegels, marmeren plint, en rondbogen op doorgetrokken imposten; houten slingertrap; links van de trappenhal, twee salons met marmeren schouwen en plafonds met uitgewerkte kooflijsten en stucwerkversiering rond de luchters.

Achterliggende weverij uit het eerste kwart van de 20ste eeuw onder sheddaken (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Rode baksteenbouw verlevendigd door middel van banden en strekken van witte sierbaksteen. Tevens nieuwe opslagruimte. Bouwplan bewaard bij de bewoners.

• Provinciaal Archief West- Vlaanderen, Archiefnr. A 3- A 5- A 7 D. ROM 1996/ 26 Q (fonds hinderlijke bedrijven).
  • LINTERS A. (red.), e.a., De vlasvallei en haar kanalen. Van Kortrijk naar Zwevegem en Izegem, p. 14- 15.
  • VERSCHEURE A., Staking en lock- out te Ingelmunster 1910- 11, in Den Hert, VI, 2, december 1985, p. 9.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De achterliggende weverij (Kanaalstraat 6) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw onder sheddaken is gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els