Villa met atelier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa met atelier

Beschrijving

Villa met achterin gelegen atelier, van 1936- 1937 naar ontwerp van architect E. Allewaert (Izegem). Voortuintje afgezet door middel van lage bakstenen muur met buisvormige leuningen; herhaling van het laatst genoemde element in het balkon van de halfronde rechter bow window. Witgeschilderde baksteenbouw op plint van donkere sierbaksteen. Eclectische interbellumarchitectuur getypeerd door het verspringend grondplan, het wisselende spel van de niveaus en volumes en de gemansardeerde schilddaken (mechanische pannen); zekere afleesbaarheid van de functies zie over twee bouwlagen doorlopend traplicht met brandglas. Deuren in de linker zijgevel; rechts deur in de oksel onder luifelterras op betonnen paal. Rechthoekige vensters in afgeronde betonnen omlijstingen. Rondboogdeuren in een geriemde omlijsting van baksteen; houten deur rechts met patrijspoort en geometrisch gietijzeren traliewerk. Herhaling van oculus in de tweede bouwlaag.

Behouden interieurelementen: onder meer rondbogen toegepast voor deuromlijstingen en brede verbindingen tussen vertrekken, al dan niet gelegen op hetzelfde niveau. In de vestibule, groot kleurrijk figuratief brandglas met art-deco-inslag, geflankeerd door gelijkaardige oculus; bordestrap met houten balustrade. Meubels naar verluidt bij de bouw van het huis ontworpen door een zekere Vandewalle (Izegem).

Links ervan, nummer 35 als tegenhanger, van 1951 in imiterende stijl naar ontwerp van L. Allewaert (Izegem, zoon van E. Allewaert).

• Bouwplan bewaard bij de bewoners van nr. 37.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol