Hoeve 't Goed ter Elst

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met zijweg. Niet meer uitgebate hoeve, zogenaamd " 't Goed ter Elst" volgens houten naambord. Deze hoeve zou begin 18de eeuw opgetrokken zijn door de kasteelheer van Ingelmunster op gronden van het "Leen en de Heerlijkheid ter Elst" (ook heerlijkheid te Izegem); tot circa 1980 bleef ze eigendom van de kasteelheer. Eerste aanduiding als niet- benoemde en niet- omwalde hoeve met losse bestanddelen op de Ferrariskaart (1770- 1778); op de P.C. Poppkaart (circa 1850) is ze deels omwald. Begin deze eeuw is de omwalling reeds verdwenen zie de in 1910 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut.

Lage, losstaande bestanddelen U- vormig opgesteld rondom een onverhard erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (Vlaamse pannen). Ten oosten, erftoegang. Ten noorden, witgeschilderd boerenhuis van zes traveeën uit de 19de eeuw in omhaagde tuin met notelaar; weiden omhaagd met meidoornheg. Getoogde muuropeningen; houtwerk en duimen voor luiken uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Gecementeerde rechter zijgevel met schijnvoegen.

Ten westen, witgeschilderd bakhuis (nok loodrecht op het boerenhuis) uit de 19de eeuw. Ten zuiden, lange dwarsschuur- en stalvleugel (nok parallel aan het boerenhuis) met jaarankers "1800" in de linker zijgevel; rijkelijk uitgewerkt, zie de arduinen hoekblokken bij de muuropeningen; bewaard stapelgebint. Links wagenhuistravee, schuurpoort in de derde travee; korfboogpoorten en getoogde muuropeningen in de stalvleugel. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen en lichtgleuven. Stallingen deels overkluisd met troggewelven van baksteen op zware overhoekse houten balken. Aan de zuidzijde, aanpalende kortere schuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder parallel zadeldak (golfplaten). Aan de noordzijde, bij de stalling aanleunende overdekte mestvaalt uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder pannen schilddak op bakstenen pijlers; houten hekwerk.

• GOETHALS G., Landelijk leven te Ingelmunster, onuitgegeven studie, sine dato, p. 82- 83.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol