Pijlenwinkel en pijlenfabriek

Beschrijving

Sterk verbouwde breedhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw met pijlenwinkel en aan de achterzijde nog in werking zijnde pijlenfabriek, in 1898 gesticht door Theophile Braeckeveldt. 'Fabriek' naar verluidt aanvankelijk in de haakse achterbouw van twee bouwlaag onder geknikt zadeldak. Circa 1904 bouw of herbestemming van een vrijstaande bakstenen 'fabriek'; mogelijk werd een suikerbietenfabriek heringericht - zie aanduiding van een 'suikerije' op de kaart van de onderwijzer O. Kerckhof (1908). Vanaf het stationsperron opvallend bouwvolume van twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Getoogde muuropeningen, deels behouden houtwerk.

• VERSCHEURE A. 1998: Erwin Braeckeveldt, meester-pijlenmaeker, vierde 100 jaar firma "Teobra", pijlenmakers, Den Hert, XIX, 2 (december), 7.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

De etalage van de pijlenwinkel is inmiddels aangepast.