• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met jaarcartouches "Anno"/ "1912", gebouwd door tabaksfabrikant Vermeulen en in 1975 verkocht aan de kerkfabriek. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen en kunstleien). Parement van witte sierbaksteen op sokkel van Atrechtse zandsteen en arduin; voorts gebruik van arduin en/ of simili-steen voor doorgetrokken lekdrempels, omlijstingen en sierelementen.

Neoclassicistisch getinte lijstgevel zie ordonnantie door middel van pilasters, de geriemde omlijsting met sluitstenen en oren van de getoogde muuropeningen, en het hoofdgestel met spiegels en kroonlijst. Een vrijere, eclectische interpretatie voor decoratieve elementen als balustrades, kapitelen, cartouches en consoles. Typisch voor deze bouwperiode zijn de halfronde erker, en het houtwerk onder meer schuiframen en bovenlichten met gelede en kleine roedeverdeling en de deels beglaasde vleugeldeur.

Eclectisch interieur met vertrekken in navolging van verschillende, al dan niet vermengde stijlen. Neoclassicistische stoffering van de linker hal onder meer gemarmerde wanden, pilasters met ionische kapitelen en baluster als trappaal; meer eigentijdse elementen als de mozaïekvloer en glas-in-loodraam van het trapbordes met voorstelling van de morgenstond; analoog thema in het bovenlicht van de voordeur. Rechts van de hal, twee salons gescheiden door kamerbrede deuren voorzien van glas in lood met art-nouveau-inslag; neorenaissancistisch getinte wand- en schouwlambrisering in het tweede salon. Achterbouw onder plat dak met zenitale verlichting en art-decoschouw tussen wandkasten.

Veranda in neo-Vlaamse renaissance met dakoverstek op korbelen en houten zuilen; glas-in-loodfries. In de tuin, merkwaardig open paviljoentje van simili-steen onder leien schilddak.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol