Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van burgerhuizen met jaarcartouche "1894". Tenminste sinds 1875 in gebruik als gemeenteschool, met achterliggende tuin en gebouw. Circa 1887 verliest het gebouw aan de straat zijn publieke functie, doch blijft eigendom van de gemeente. In 1894 (zie jaarsteen) bouw van nieuwe huizen door de gemeente. Circa 1942 wordt de achterbouw herbouwd als brandweerarsenaal.

Roodbakstenen dubbelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); gootlijst op consoles, drie dakkapellen onder leien tentdak. Referentie aan de traditionele huizenbouw zie het gebruik van gesinterde baksteen voor muurbanden, lisenen en uitgewerkte baksteenfries, de witstenen (jaar)cartouches en de markerende tuitgevels met zware, deels overhoekse topstukken. De deurrisalieten met arduinen druiplijsten en sluitstenen getuigen echter van een neoclassicistische inslag. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Deels bewaard houtwerk met T-indeling en recentere winkelpui (nummer 7).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, mutatieschetsen en mutatiestaten (1875, 1882, 1895, 1942).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol